Puur jij! Komt een vrouw bij de put

De eerste avond van Puur Jij! We hebben gelachen, we werden geraakt en waren onder de indruk van de persoonlijke Liefde van Jezus. Een avond waarin vrouwen aan het denken werden gezet en ook in actie kwamen. Dit vanuit hun verlangen om meer puur en meer vrouw naar Gods hart te worden. Grote vragen waren: Hoe kunnen we meer groeien in de persoonlijke relatie met God en daar ook tijd voor vrij maken? Wat staat daarin in de weg? Hoe kunnen we dat wat we met ons verstand vaak allemaal wel weten ook werkelijk toepassen en ervaren? Waar kunnen we uit putten?

puur-jij-trainingen-vrouw-1

Eerst hebben we stil gestaan bij tijd. Wat zijn dagelijkse tijdrovers, die soms ook echt nutteloos kunnen zijn? Ben je bereid een van die tijdrovers in te ruilen voor tijd met God? Tijdrovers kunnen bijvoorbeeld zijn: Sociale Media en televisie. Maar ook moeilijk grenzen kunnen stellen, geen prioriteiten of doelen stellen en een slechte planning, kunnen maken dat je veel tijd verliest. We gingen onszelf in tweetallen verdelen, en door middel van een oefening op de proef laten stellen om spierkracht te ontwikkelen. Dit gebeurde door ons te laten bevragen en bevuren met reacties op ons voornemen om een specifieke tijdrover in te ruilen voor tijd met God. Opmerkingen zoals: Dat moet je niet doen, dat gaat je niet lukken, want…. Het is veel beter om op de oude manier verder te gaan, dat levert je meer op omdat…., enz. Spierkracht ontwikkelen zodat je zelf in de praktijk de verleiding kunt weerstaan om toch maar weer toe te geven aan de tijdrover. De tijd die hiermee vrijkomt kun je gebruiken voor allereerst een hier-en-nu moment. Je bewust worden in het hier-en-nu van wat je ziet, hoort en voelt. Dat hoeft op zich niet heel moeilijk te zijn. Moeilijker is het om dit ook werkelijk toe te passen tussen je dagelijkse drukte door. Het kan heel helpend en ontspannend zijn als jij tijdens het koken jouw groente heel bewust snijdt, ruikt, voelt en ziet. Of als jij je koffie in de ochtend heel bewust drinkt. Jij, op je stoel, met een warme kop koffie in je hand. Je ruikt de koffie, proeft de koffie, voelt de koffie door je keel naar beneden zakken. Je kijk voor je en wordt je bewust van wat je ziet. Dat is het hier-en-nu. Het vraagt oefening om dit jezelf aan te leren zodat jouw basishouding, van waaruit jij je dingen mag doen, ontspanning en rust is. En niet drukte, stress en spanning.

puur-jij-trainingen-vrouw-2

Vervolgens hebben we stil gestaan bij ons zelfbeeld en Godsbeeld en ook hoe dit aan elkaar verbonden is. Ook dit kan in de weg staan in jouw relatie met God. De gekleurde bril waarmee je naar jezelf kijkt, daarvan verwacht je vaak als vanzelf dat God ook zo naar jou kijkt. Je zelfbeeld wat al heel jong werd gevormd in jouw opgroeien en opvoeding door je ouders. We hebben stil gestaan bij de bestaansgrond die je van God hebt gekregen maar die door allerlei situaties en dingen die je overkomen, vanuit een gebroken wereld, butsen, schrammen en deuken oploopt. Hierdoor krimpt jouw bestaansgrond als het ware, wordt het kleiner en ben je eigenlijk niet meer die vrouw die God had bedoeld. Toch mag je die bestaansgrond weer her-overen samen met God! Om dat te kunnen gaan doen is het van groot belang dat je nog meer gaat ontdekken wie God is, dat je Zijn karakter eigenschappen gaat ontdekken. Ontdekken wie God is en wil zijn kan ook door naar Jezus te kijken. Wie was Hij op aarde en wie wil Hij in het hier-en-nu ook zijn voor jou?!

Komt een vrouw bij de put

Vanuit Johannes 4 waar het gaat over het gesprek van Jezus met de Samaritaanse vrouw hebben we met een hier-en-nu oefening en geleide fantasie onze eigen kruik – tijdrover, verkeerd zelfbeeld, misvormd Godsbeeld – meegenomen naar de put waar Jezus is. En in het gesprek wat daar tussen jou en Jezus ontstaat, sta jij en Jezus voorover gebogen over de rand van de put. En terwijl jij jouw emmer naar beneden laat zakken om water te putten zie jij jouw eigen gezicht weerspiegeld in het water onderin die put. Al pratend zie je ineens ook het gezicht van Jezus naast jou weerspiegeld in die put. En je ziet en hoort zijn interesse voor jou. Liefde van Hem voor jou, Hij die jou duidelijk maakt dat Zijn Liefde veel belangrijker is dan jouw kruik. En Hij maakt jou duidelijk dat je die Liefde ook nodig hebt om te groeien in een gezonder zelfbeeld en Godsbeeld. Zodat je meer mag groeien in een pure vrouw naar Gods hart.

puur-jij-kruik

Bijzonder te horen wat vrouwen deze avond hierin van God mochten ontvangen. We hebben ons verplaatst naar buiten en ons gewarmd aan het vuur waar we nog verder doorgepraat hebben. We zijn met meer inzichten, tools en meer Liefde van Jezus naar huis gegaan. Nu spierkracht inzetten om dit ook in de praktijk te mogen brengen, om zo steeds meer een pure vrouw naar Gods hart te worden! Wil jij ook deze waardevolle avonden mee beleven? Dat kan, er is nog plek en de avonden zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. De volgende avond is op dinsdagavond 29 november met als thema Puur Jij! – in een ontspannen lichaam – Meer informatie op: https://www.mirjamkarssen.nl/puur-jij  

One Comment

  • Arjen

    Ook voor mij (man) een mooi en inspirerend artikel en een spiegel. Ik heb bovendien diepe bewondering voor vrouwen, die willen investeren in hun leven met God en die daarvoor de ruimte krijgen van hun partner (of nemen?). Dankjewel Mirjam!