5 redenen waarom ontvangen moeilijker is dan geven

Als je als christen Jezus wil volgen betekent dat ook dat je dienend naar de mensen om je heen probeert te zijn. Dus je staat zoveel mogelijk klaar voor je partner, je kinderen, voor je oudere buurvrouw, je neemt taken in de gemeente op, je deelt complimenten uit. Je probeert met de ogen van Jezus naar de mensen om je heen te kijken en daar naar te handelen. Toch denk ik dat je nog veel beter kunt dienen of geven als je je ook kunt laten dienen en dus kunt ontvangen. geven-en-ontvangen-handen Ontvangen is vaak veel moeilijker dan geven. Vanuit de passie voor mijn werk als therapeut heb ik zelf ook moeten leren om niet alleen maar hulp te verlenen, dienstbaar te zijn en te geven maar ook om te mogen ontvangen met zelfcompassie. In mijn werk als psychosociaal therapeut,  trainer en (s)preker kom ik vaak mensen tegen die heel moeilijk kunnen ontvangen om de volgende redenen:

1. Ben ik het wel waard?

Als je als kind hebt geleerd en ervaren dat als je iets krijgt daar iets tegenover staat, is het later als volwassene moeilijk te aanvaarden en er op te vertrouwen dat de gevende ander het echt meent om wie je bent en niet om wat je doet. Laat staan dat je als reactie op het ontvangen reageert met teruggeven. Zomaar iets krijgen of ontvangen kan je dan heel onzeker maken en eng zijn.

2. Angst voor intimiteit

Als je iets in ontvangst neemt van de ander ontstaat er verbinding. Door geven belangrijker te maken dan ontvangen is er het gevaar dat je mensen op afstand houdt en je achter je veilige muurtje blijft. Hoe meer angst je ervaart bij verbinding of intimiteit, omdat je hier niet mee bekend bent geraakt als kind of er nare ervaringen in hebt opgedaan, hoe meer je geneigd zult zijn een helpende hand, een compliment of een geschenk af te wijzen. En daarbij dus ook de verbinding of intimiteit misloopt.

3. Controle

Als je dienend of gevend bezig bent heb jij controle over de situatie, wordt je minder kwetsbaar dan dat je zou ontvangen. Daarbij kan het ook zijn dat je hebt geleerd dat dienstbaar zijn goed is en dat daarmee je zelfbeeld wordt opgekrikt. Komt het geven ook uit het hart of doe je het om je eigen imago van een aardig en dienstbaar persoon hoog te houden? Ontvangen maakt je kwetsbaar. Als je daar ontvankelijker in wordt ga je ontdekken hoe goed een warme glimlach, een bemoedigende arm om je schouders of een compliment doet!

4. Ontvangen is egoïstisch?

Veel mensen hebben vroeger geleerd dat ontvangen egoïstisch is. Dat je jezelf beter kunt wegcijferen dan dat je té veel ruimte inneemt en teveel de aandacht op jezelf richt. Dat maakt dat je je kunt gaan schamen als je iets ontvangt. Natuurlijk moet je waken om niet in een narcistisch en opgeblazen gevoel van zelfbelangrijkheid en altijd maar meer willen te belanden. Maar hier tegenover staat een a.h.w. gezond narcisme. Namelijk een gezond zelfbeeld en Godsbeeld en genieten van het leven en van wat God je wil geven. Ontvangen met een gevoel van nederigheid en dankbaarheid is ook heel Bijbels en hoort hierbij. Denk maar aan de voetwassing door Jezus bij Petrus, Hij die geeft, jij die mag ontvangen én vervolgens weer mag doorgeven! Ontvangen is ook een thema in de training Van top tot teen waarin ook de voetwassing een belangrijke plek heeft. https://www.mirjamkarssen.nl/trainingen/#pt_pb_section__3_1457892584

5. Voor wat hoort wat…

Een reden om niet te willen ontvangen is om te voorkomen dat je bij iemand in het krijt komt te staan. Als je er bij voorbaat vanuit gaat dat een compliment of cadeau een poging is om jou te manipuleren, verdedig je jezelf als vanzelf tegen een gevoel van schuld of wederkerigheid. Als je kunt ontvangen met zelfcompassie dan kun je het jezelf gunnen om te genieten van de mooie dingen in het leven. Daarbij is oprecht en dankbaar kunnen ontvangen tegelijk een gift aan de gever waarmee je hem of haar ziet en hoort.

hands holding gift

Kunnen ontvangen of je laten dienen is een van de sleutels naar oprecht iemand dienen of iets geven. Jezus zei zelf tegen Petrus bij de voetwassing: ‘Als ik uw voeten niet was hebt u geen deel aan Mij.’ Want dan is er geen gemeenschap, verbinding met Hem. Kun je niet doorgeven van Hem en al het goede wat Hij je in dit leven wil geven. Let de volgende keer eens op als iemand jou een compliment of cadeau geeft, of je wil ondersteunen op wat voor manier dan ook. Hoe voel jij je daarbij? Wat gebeurt er in je hoofd en in je hart? Ja, zelfs in je lichaam? Misschien voel je spanning, schaamte? Of lukt het je de verbondenheid toe te laten, blij te zijn, dankbaar het aan te nemen en uiteindelijk verder te gaan met doorgeven, dienen en uitdelen?