De kracht van je gedachten

Afgelopen dinsdagavond was er de tweede avond van Puur Jij! We hebben stil gestaan bij hoe je op een Bijbelse manier kunt ontspannen. Al snel werd duidelijk dat wil je werkelijk kunnen ontspannen je gedachten hierbij heel bepalend zijn. Gedachten hebben naast een negatieve ook een positieve kracht in zich. Deze positieve gedachten heb je nodig om tot werkelijke ontspanning te komen. Gelukkig hoef je het in je christen zijn niet enkel te doen met je eigen menselijke gedachten. Als het over ontspannen gaat doen we dat ook niet alleen met de focus op onszelf of op dat wat spanning of moeite geeft. We mogen daar Jezus bij betrekken. Tijdens ontspannen onze gedachten door Zijn Waarheid laten leiden waardoor je lichamelijk diepe Vrede en ontspanning ervaart.

Re-focus op Hem

Er wordt veel van je verwacht. Je bent druk met je gezin, met je baan, misschien ook nog met taken vanuit de kerk. Je probeert alle ballen in de lucht te houden. Of je bent minder actief hiermee bezig maar wel met veel dingen in je hoofd, je worstelt met spanning, stress en onzekerheid. Of je kampt met blijvende lichamelijke klachten. In deze situaties is het zo dat als het teveel is en teveel van je vraagt je dat gaat merken. Je bent gehaast, kunt moeilijker in het hier-en-nu zijn, raakt gehumeurd en sneller geïrriteerd. Je lichaam begint signalen af te geven als een stijve nek, vaker hoofdpijn, pijn in de rug, je voelt spanning in je buik, gespannen spieren, je slaapt minder goed waardoor je niet uitgerust met een nieuwe dag kunt beginnen. Je staat voor je gevoel met de rug tegen de muur, loopt op je tenen, draagt teveel op je schouders, het ligt zwaar op je maag, je hebt teveel op je lever, enz.

‘En waar was U nu Jezus? ‘

Het is voor veel mensen moeilijk om regelmatig momenten te pakken waarin er ruimte is om te ontspannen. Heel bewust het hier-en-nu te ervaren. Deze avond werd duidelijk dat we het liefst een paar krachtige tools hebben die we snel en ongezien, bijv. op de werkvloer, in kunnen zetten waardoor we in korte tijd ontspannen en opgeladen verder kunnen. Ook werd duidelijk dat juist op momenten van grote spanning of onrust het vaak niet lukt om te ontspannen. Laat staan de focus op Jezus te houden. Want als je in de stress en spanning zit is dat vaak voor ons gevoel het enige wat er is. Dan neemt je sympathische zenuwstelsel het over en reageert op je gedachten vol met stress, spanning, kritiek. Dan kunnen we soms zelfs achteraf nog beschuldigend zeggen: ‘En waar was U nu Jezus?’. Hij is er wel! Maar de focus is niet op Hem. Dus waar ben jij met je focus, of eigenlijk je re-focus? We hebben hiermee geoefend en met verschillende oefeningen kennis gemaakt.

The Spirit of God made me what I am, the breath of God Almighty gave me life!

Een belangrijke start voor ontspannen is je ademhaling. Zoals in Job 33:4 staat: De Geest van God heeft mij gemaakt, de adem van de Almachtige heeft mij levend gemaakt en doet mij leven. Je in de stilte van deze gegeven ademhaling bewust worden geeft rust, vertrouwen en ook verwondering. Je mag ook tijdens ontspanningsoefeningen leven en bewegen in en door Hem, je laten vullen met Zijn gedachten vol van Waarheid, Liefde en Vrede. En die zijn toch heel vaak anders dan onze eigen menselijke gedachten. Dat maakt dat het zo belangrijk is dat we Jezus steeds meer leren kennen en leren volgen, zodat die gedachten van Waarheid altijd binnen ons bereik liggen. Als je tijdens ontspanning en het stil worden gestoord wordt door kritische gedachten, minderwaardige gedachten, of spanning die je niet weg krijgt uit je hoofd of lichaam, dan mag je juist dat denkbeeldig voor je neerzetten. Vervolgens mag je de re-focus maken, gaan luisteren, en Jezus erbij betrekken. Waar is Hij ten opzichte van dat wat voor je staat? Als Hij daar is, hoe is Hij daar dan? En als Hij er zo bij is, wat gebeurt er dan met jou en met dat wat voor je staat? Wat mag je dan ontvangen? Stil worden, luisteren en ontvangen zijn hierin de stappen die je mag maken. Natuurlijk is het wel belangrijk te toetsen of dat wat je aan beelden en nieuwe gedachten ontvangt Bijbels is.

Hij is erbij

Als je dit steeds meer eigen wordt, je steeds meer Jezus in jouw situatie of in jouw spanning – ook lichamelijk – kan betrekken, kom je steeds meer in die ontspanning. Ga je steeds meer merken dat je het ook op momenten tussendoor, bijv. op de werkvloer, in kunt zetten. Ga je merken dat je midden in lichamelijke spanning of innerlijke onrust je makkelijker die re-focus kunt maken op Jezus. Hij is erbij en wil ook hierin relatie met jou! Zodat je Vrede en ontspanning mag ontvangen voor je hoofd, je hart én je lichaam! Eind februari 2017 start er een nieuwe groep Van top tot teen – met je voeten op de grond en je hoofd in de hemel. Een training waarin je ontdekt hoe je hierin kunt groeien. In het leven van alledag stevig staan in de door Hem gegeven eigen bestaansgrond. Hemels mogen ontvangen van Hem voor je hoofd, je hart en je lichaam. Want de basishouding van waaruit jij leeft mag steeds meer Vrede en ontspanning zijn! Als je belangstelling hebt om hieraan mee te doen kun je me dat laten weten via https://www.mirjamkarssen.nl/contact of kijk eens op https://www.mirjamkarssen.nl/trainingen en lees de reacties van deelnemers over deze training.