Adem! – haal het beste uit jezelf –

Opzij, opzij, opzij,

maak plaats, maak plaats, maak plaats,

Ik heb ongelofelijke haast.

Opzij, opzij, opzij,

want ik ben haast te laat,

Ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan.

Een andere keer misschien dan blijf ik wel staan

en kan dan misschien als het echt moet,

wat over koetjes, kindren en de mannen praten,

nou dag tot ziens, adieu het gaat je goed.

Een bekend oud lied van Herman van Veen. Je herkent het vast, haast die je kunt hebben of het haastig zijn wat zelfs een manier van leven kan worden. Zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Het alsmaar doorgaan, de druk die je voelt vanuit je gezin, je baas, je bankrekening. Of je ervaart drukte in je hoofd waardoor het chaotisch in en om je heen dreigt te worden, je moeilijk tot ontspanning komt, laat staan werkelijk goed je lichaam kan ontspannen.

Ik kan maar een ding zeggen: STOP! Adem 2 tellen in en 4 tellen uit, ontspan en tel je zegeningen. Die zijn er!

  Adem 2 tellen in, 4 tellen uit  

Hoeveel ruimte neem jij voor het nemen van adempauzes?

Hoeveel tijd besteed jij aan jezelf en je lichaam?

Misschien herken je ze wel, de signalen vanuit je lichaam:

  • Regelmatig hoofdpijn
  • Een stijve nek
  • Pijn in je schouders
  • Pijn in je rug
  • Hartkloppingen
  • Moeilijk kunnen slapen
  • Duizelig kunnen worden
  • Opgejaagd gevoel in je lichaam
 

Je lichaam zegt: STOP! Helaas luisteren veel mensen niet naar de signalen van het lichaam of komen er te laat achter waardoor ze burn-out raken, serieuze gezondheidsklachten krijgen. Hoe schrijnend is het dat door het goed inzetten van je ademhaling dit soort dingen vaak voorkomen kunnen worden maar er niets mee wordt gedaan. Het is niet meer vanzelfsprekend de tijd te nemen, jezelf stil te zetten en naar je lichaam te luisteren. Terwijl dat juist in een gejaagde wereld vol prikkels zo belangrijk is.

Als je jezelf een goede ademhaling aanleert en je deze eigen maakt zal je merken dat dit soort klachten verdwijnen. Dat je zelfs veel meer in je kracht kunt blijven, zelfs als het even druk is. Dat je veel meer vrij en voluit in het leven kunt staan. Er meer ruimte komt in je hoofd, in je hart en in je lichaam en je ook veel beter leert luisteren naar signalen die je lichaam kan geven.

Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime  

Je kunt blijven ademen zolang je de adem gegeven wordt door Diegene die jou het leven geeft; God. Maar pas als je de adem die jou gegeven wordt ook werkelijk goed benut zal je nog veel meer werkelijk leven met heel je hoofd, hart en lichaam.

Dinsdagavond 13 februari start de eerste workshop – Op adem komen – Een avond waarin je veel ontdekkingen doet, je bewust wordt hoe je gewend bent te ademen en je genoeg tools ontvangt die je in het dagelijkse leven in kunt zetten. Een waardevolle avond waarin je aandacht aan jezelf geeft en investeert in het eigen maken van een goede ademhaling zodat jij vrij en voluit in het leven leert te staan. In je kracht maar ook ontspannen, wie wil dat nou niet? Geef je op en doe mee, er is nog plek. Meer info en aanmelden kan via https://www.mirjamkarssen.nl/workshops/